Békés Vaklárma beszámoló

 „BÉKÉS VAKLÁRMA”

együtt a vak és az ép az esélyegyenlőségért.

Érzékenyítő kampányakció az épek társadalma részére a látási fogyatékos emberek esélyegyenlőségéért, az akadálymentes és egyenlő hozzáférés biztosításáért.

 

Egyesületünk a kampányakció megvalósításával arra törekedett, hogy az épek társadalma és a látássérültek közötti párbeszédet folyamatosan fenntartsa, és segítse a társadalmi tudatformálást a látási fogyatékkal élők elfogadásáért és integrálásáért. Célunk az volt, hogy a Békéscsabán, Békés megyében élő döntéshozók, közhivatalok, közintézmények vezetői és munkatársai, valamint a közvélemény felvilágosítást kapjon az itt élő látássérültek mindennapi élethelyzetéről, problémáik megoldását hivatott lehetőségekről.

 

Kampányprojektünk során több programból álló akciósorozatot szerveztünk „együtt a vak és az ép” formátumban a döntéshozók, közhivatalok, közintézmények vezetői és munkatársai számára:

 

2016. március 22-én végig mentünk az Andrássy úton a Petőfi ligettől a Szabadság téren álló Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Kormányablakáig, közösen megtapasztaltuk a sétáló utca akadálymentességét, és a közhivatal egyenlő esélyű hozzáférését.

Közös színházlátogatáson vettünk részt a Békéscsabai Jókai Színházban, a Bánk bán c. előadást bekötött szemmel, narrációval segítve, vizuális élmény nélkül prezentáltuk 2016. március 23-án és március 24-én.

Érzékenyítő, szemléletformáló tréning megtartását kezdeményeztük a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőségének és a Békés Megyei Járási Hivatalok vezetőinek és munkatársainak azzal a céllal, hogy részükre széleskörű tájékoztatást nyújtsunk tréner szakember közreműködésével a látássérültek személyi segítéséről, a környezeti és info-kommunikációs akadálymentesítésükről. E szakmai együttműködés még eredmény nélküli, ezért jövőbeni feladatként folytatjuk, és törekszünk az érintettek bevonására, felvilágosítására.

Kampányakciónk záró rendezvényén 2016. április 20-én a Békéscsaba lakosságát is meghívtuk a döntéshozók, intézményvezetők, hivatali munkatársakkal együtt, hogy bemutató érzékenyítő programon ismerjék meg és próbálják ki a látási fogyatékkal élők mindennapi életvitelét megkönnyítő, beszédtámogatással ellátott segédeszközöket, gyógyászati eszközöket és játékokat.  Nagy sikere volt a Tandem kerékpárnak, az épek, a látók közül sokan kipróbálták a közlekedést bekötött szemmel, segítő személlyel. A kampányakció tapasztalatairól elkészítettük a tájékoztató kiadványt, melyben hasznos információkat, tanácsokat nyújtunk az épek társadalmának abban, hogyan nyújtsanak segítséget a látássérülteknek a közlekedésben, hivatali ügyintézés során.

Összegzés: Egyesületünk arra törekszik, hogy folyamatosan és fokozatosan megismertesse a látókat a vakok világával, és ne érezzék zavarban magukat együtt. Hozzátesszük, hogy igazából nincs „vakok világa”. A látássérültek nem külön világban élnek, hanem itt velünk, az épekkel közös világunkban. Annak ellenére, hogy mindennapi életvitelüket kissé másképpen kell alakítaniuk, mint a látó embertársaiknak.

A látássérültek is sokfélék: nagyrészük önállóságra törekvő és ritkán szorítkozik támaszra, realitásérzékkel megáldottak, akik pontosan tudják, hogy olykor segítséggel könnyebb, de bátortalanok is, akik nehezen mondják ki a kérő szót. De napjainkban már ők is tudják, hogy csak így lehet: „együtt a vak és az ép az esélyegyenlőségért”

 

A megvalósításban közreműködő munkatársak:

Nagy Zsuzsanna elnök,

Filyó Ildikó projektmenedzser,

Győrfi Gabriella szakmai vezető,

Ádász István érzékenyítő mentor,

Dr. Nagyné Berke Mónika esélykapcsolati tréner,

Lévai József Braille oktatás vezető,

Zemkó Márta elemi rehabilitációs szakember,

Fülöpné Sipos Erika projekt asszisztens,

Téglás Imre informatikai oktatási asszisztens,

és az Egyesület munkatársai, Elnökségi tagjai és önkéntes tagjai.

 

A kampányakció megvalósítási időszaka: 2015. december 01. – 2016. április 30.

A támogatás összege: 8.057,26 EUR.

 

TÁMOGATÓ:

Norvég Civil Támogatási Alap Okötárs Alapítvány és közreműködő partnerei (NCTA-2015-11899-X)

 

 

1. akció

 

             

 

2. akció

 

     

 

3. akció

 

     

További fotók a weboldalunk galériájában megtalálhatóak.

 

Cikkek, sajtómegjelenések: (megnyitáshoz kattintson a címekre) 

Szarvas Péter polgármester Facebook bejegyzése 2016.03.22.
Szarvas Péter polgármester Facebook bejegyzése 2016.03.26.
Szarvas Péter polgármester Facebook bejegyzése 2016.04.21.
Zalai Mihály megyei elnök Facebook bejegyzése 2016.03.022.
Jókai Színház beszámolója 2016.03.23.
Csaba TV 2016.03.23-i tudósítása
Erdei Kovács Zsolt újságíró cikke
Békéscsabai Médiacentrum 2016.04.20-i tudósítása
Békéscsabai Médiacentrum 2016.03.22-i tudósítása
Békéscsabai Médiacentrum 2016.03.22. Aktuális c. magazin
Körös Hírcentrum-Mega Rádió  2016.04.20-i riportja 
Békés Megyei Hírlap 2016.03.22. cikke
Békés Megyei Hírlap 2016.04.20. cikke
Hír6.hu tudósítása 2016.04.21.

 

Csaba rádió 1 Letöltés
Csaba rádió 2 Letöltés
2018 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu