"Távszem" információs nap

Információs nap az MVGYOSZ "Távszem" pályázatáról

Tisztelt Egyesületi Tagok!

2018. január 1-jével elindult a Távoli segítségnyújtás látássérült embereknek - Távszem című, EFOP-1.1.5-17-2017-00001 kódszámú projekt. A két éven át futó program keretében az MVGYOSZ olyan online szolgáltatást hoz létre, melynek segítségével a vak és gyengénlátó felhasználók okos eszközükön keresztül kaphatnak gyors és szakszerű segítséget egy látó személytől olyan mindennapi élethelyzeteikben, melyekre a már jól ismert technikai eszközök, pl. színfelismerő, szkenner, stb. sem nyújtanak még megoldást. A távsegítség legfontosabb előnye, hogy a személyi segítség biztosítása során a látássérült személy és a látó segítő közti fizikai távolság jelentéktelenné válik, így egy Budapesten dolgozó operátor szinte azonos időben, közvetlenül egymás után nyújthat segítséget egy szombathelyi, szegedi és miskolci igénylőnek. A Távszem szolgáltatást professzionális segítők működtetik majd a nap 24 órájában, a hét minden napján, hogy valóban akkor jöjjön a segítség, amikor arra szükség van.

A projekt legfőbb kedvezményezettjei a látássérült személyek lesznek, akik nem csupán a Távszem szolgáltatás igénybevevőivé válhatnak, hanem 800-an közülük ingyenesen tartós használatba vehetnek egy-egy okostelefont is, vállalva ezzel, hogy részt vesznek a Távszem szolgáltatás tesztelésében. A nyilvános tesztidőszak várhatóan 2019. második félévében zajlik majd, amit számos előkészület, beruházás, szoftver- és tananyagfejlesztés, képzés és folyamatos tájékoztatási tevékenység előz meg. A projekt keretében minden MVGYOSZ tagegyesületet egy-egy mentor kiképzésével és foglalkoztatásával támogatunk. A mentorok feladata lesz az okos eszközök, illetve a Távszem alkalmazás eljuttatása és használatának betanítása az ezt igénylő egyesületi tagok részére, illetve ők segítik majd a folyamatos kapcsolat fenntartását a tagegyesületek és a projekt csapata között.

Már működik a Távszem projekt Facebook oldala, melyen nem csak a projekttel kapcsolatos hivatalos információkat tesszük elérhetővé, hanem a fejlesztésről szóló sajtómegjelenésekről, eseményekről is beszámolunk, illetve máshol nem elérhető izgalmas tartalmakat is megosztunk, beszélgetéseket generálunk az érdeklődőkkel.

A Távszem projekt Facebook oldala az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/tavszem/

A Távszem szolgáltatás kialakításával és a projekt megvalósításával kapcsolatos részletes tájékoztatás és a személyes kapcsolat kialakítása, megerősítése érdekében 2018. tavaszán valamennyi megyében tájékoztató rendezvényeket tartunk. Ennek időpontja és helyszíne Békés megyében:

2018. április 19. 10.30 óra

Örömmel vesszük, ha a tájékoztató rendezvényre minél több egyesületi tag ellátogat és ott felteszi kérdéseit a programmal kapcsolatban. A tájékoztatón munkatársaink részletesen bemutatják a fejlesztés célját, tevékenységeit és várt eredményeit, illetve azt, hogy a látássérült emberek mi mindent profitálhatnak a projekt megvalósítására fordítandó EU-s támogatásból.

Érdeklődő részvételükre feltétlenül számítva üdvözlettel:

Gulyás Zsuzsa – projektvezető, dr. Nagyné Berke Mónika - szakmai vezető, dr. Nagy Sándor - elnök

2019 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu