Kettős évforduló 2014.

Kettős évforduló: 1954 – 2014.

Egyesületünk 6 évtizedes fennállását méltó módon ünnepeltük 2014. szeptember 19-én, 13.00 órától 17.00 óráig, a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra termében. A program lebonyolításában kiemelt figyelemmel közreműködtek a Csabagyöngye munkatársai. Példaértékű hozzáállást, megértést tanúsítottak, a vakvezető kutyával érkező sorstársaknak is mindenben segítségükre voltak. A helyszín a Békés megyében élő látási fogyatékosok számára bizonyította, hogy megfelelően akadálymentesített, biztosított az egyenlő hozzáférés vakok és gyengénlátók számára is, ezért biztonsággal tudnak részt venni a Csabagyöngye bármilyen kulturális és zenei programjain. 
Mintegy 200 fős, elsősorban Békés megyében élő látássérült vett részt a jubileumi rendezvényen, de érkeztek látássérült sorstársak Szolnokról, Debrecenből, Szegedről és Budapestről is. A programról a megyei sajtó is beszámolt, a Csaba Televízió, a Csaba Rádió, a Csabai Mérleg, és a Hír6 hírportál is.

A műsor sokszínű és változatos volt, a történeti megemlékezést és a jubileumi díjak átadását több zeneszámmal, táncos műsorral választottuk el. Fellépők voltak többek között: Komáromi Anett színművész, Hajtmann Ildikó énekművész, a Református Egyházközség Énekkara, Gulyás Berta a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola növendéke, a Dolce Dance Nemzetközi Táncegyesület Orosházi Csoportja.
A közel 3 órás jubileumi műsor szünetében a meghívottak és a vendégek megtekintették az Agóra terembe kiállított kézműves és képzőművészeti tárgyakat, melyeket Egyesületünk látássérült sorstársai készítettek. A kiállítási tárgyak mellett további dokumentumok, fényképek, relikviák is helyet kaptak, melyek az Egyesület 60 éves történetét méltó módon prezentálták.

A jubileumi gálaműsort megtisztelte jelenlétével több közéleti személy is, többek között képviseltette magát Gyula, Mezőberény, Mezőhegyes, Orosháza, Szeghalom Város Önkormányzatának vezetősége és képviselőtestületeinek tagjai. Békéscsaba Város Önkormányzatát, a Békés Megyei Kormányhivatal és a városi közintézmények vezetőit is meghívtuk természetesen, de személyesen nem tudtak megjelenni, mivel abban az időpontban zajlott Békéscsaba életének egy jelentős és kiemelt eseménye, a Csaba Park átadása.  Nyilvánvaló, hogy ezzel a programmal a mi rendezvényünk nem versenyezhetett, de úgy értékeljük, hogy a megvalósítása eredményes volt, és a közvélemény figyelmét is ébren tartottuk a látási fogyatékkal élő emberek iránt.

2018 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu