NEA működés 2014.

A Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma 2014-ben 733.000,-Ft összeggel támogatta az Egyesület működését.

Legfontosabb eredmény, hogy 2014-ben növekedett a szolgáltatásaink iránti igény, a Kistérségi információs napokon a mindennapi életvitelt megkönnyítő segédeszközök bemutatását végeztük el, és ezeken a résztvevők létszáma emelkedett.

Megvalósításuk menete:

- 2014. október 11-én Békéscsaba, 61 fő,

- november 11-én Gyula, 11 fő,

- december 09-én Gyula, 11 fő,

- december 16-án Orosháza, 36 fő,

- december 18-án Szeghalom 35 fő,

- 2015. február 11-én Gyula 11 fő,

- február 17-én Orosháza, 22 fő,

- február 26-án Mezőberény 11 fő,

- március 03-án, Orosháza 62 fő,

- március 10-én Gyula 22 fő,

- március 26-án Szeghalom 32 fő.

Eredményesen megvalósult a szemléletformáló tevékenységünk is: „Esély órák” - Tolerancia nap elnevezésű érzékenyítő programot tartottunk 4 alkalommal oktatási intézményben. 2014. június 06-án a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban 99 diák és 11 pedagógus részvételével, június 11-én a Jankay Tibor Két tanítási Nyelvű Általános Iskola Békés-Dánfokon rendezett „Erdei Iskola” elnevezésű rendezvényén 189 tanuló és 9 tanár megjelenésével. Megismertettük a diákokat és tanáraikat a látássérült emberek segítésének legfőbb szabályaival, problémáik megoldásával. Továbbá bemutattuk a segédeszközök alkalmazását, kipróbálhatták használatukat. Ugyancsak hasonló céllal kaptunk meghívást további 2 érzékenyítő programra: december 3-án a Békés Megyei Könyvtár rendezett fogyatékosok bemutatkozása elnevezéssel érzékenyítő programot Békéscsabán a Fogyatékosok Világnapja tiszteletére, melyen a Waldorf Iskola, az Evangélikus Általános Iskola és a Belvárosi Általános Iskola, összesen 64 diákja, és 6 pedagógus vett részt. 2015. január 17-én a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium hívta meg ismét csapatunkat, ekkor újabb 72 diák és 4 pedagógus vett részt az érzékenyítésen. 

A társadalmi szemlélet megváltoztatása érdekében érzékenyítő programot tartottunk 4 önkormányzatnál 1-1 nap a döntéshozóknak, önkormányzati dolgozóknak. A 4 helyszín: Szeghalom, Orosháza, Békéscsaba és Szarvas volt. Szemléletformáló célja: A megjelent résztvevők aktív közreműködésével a látássérültek élethelyzetének bemutatása az ügyintézéskor, az akadályozottság feloldása, a segítségnyújtás hatékony módszerei 4 órás időtartamú tréning keretében.

A tréningek vezetője: Dr. Nagyné Berke Mónika esélyteremtő kapcsolati tréner. Megvalósítás időpontjai: 2014. február 19., április 29., május 6., és május 8.

Kulisszajárás és narrációs színházi előadások látássérült tagjainknak: A Békéscsabai Jókai Színháznak kiemelkedő az Egyesülettel kialakított együttműködése, a színház egyik tagja az előadásokon narrációval segíti a látássérültek számára a színpadi történéseket, mozgásokat, jeleneteket megismerni. Ezt tovább fejlesztették 2014-ben, hogy „Kulisszajárás” címmel az előadás megtekintése előtt bemutatják a színpadon lévő díszletet, a mozgástérben elhelyezett tárgyakat, azok funkcióit, szerepét és a cselekmény főbb mozzanatait is megismertetik, ezzel erősítve a színházi élmény átélését.

 

 

 

 

2018 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu