NEA szakmai 2014.

A Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma 679.350,-Ft összeggel támogatta 2014-ben az Egyesület „ELŐRE-LÁTÁS” Békés megyei látássérültek társadalmi életminőségének fejlesztése elnevezésű projektjét.

A projekt legfontosabb eredménye, hogy 2014-ben növekedett a szolgáltatásaink iránti igény, a Kistérségi információs napokon a mindennapi életvitelt megkönnyítő segédeszközök bemutatását végeztük el, és ezeken a résztvevők létszáma emelkedett. Megvalósításuk menete:

2014.  október 11-én Békéscsaba, 61 fő,
december 09-én Gyula, 11 fő,
március 03-án, Orosháza 62 fő,
március 26-án Szeghalom 32 fő.

Az „Önsegítő tréningen” 2015. március 17-én 26 fő vett részt.

Eredményesen megvalósult a szemléletformáló tevékenységünk is: „Esély órák” - Tolerancia nap elnevezéssel érzékenyítő programot tartottunk 2 alkalommal oktatási intézményekben. 2014. június 06-án a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban 99 diák és 11 pedagógus részvételével, június 11-én a Jankay Tibor Két tanítási Nyelvű Általános Iskola Békés-Dánfokon rendezett „Erdei Iskola” elnevezésű rendezvényén 189 tanuló és 9 tanár megjelenésével.

A társadalmi szemlélet megváltoztatása érdekében érzékenyítő programot tartottunk 4 önkormányzatnál a döntéshozóknak, önkormányzati dolgozóknak. A 4 helyszín: Szeghalom, Orosháza, Békéscsaba és Szarvas volt.

Szemléletformáló célja: A megjelent résztvevők aktív közreműködésével a látássérültek élethelyzetének bemutatása az ügyintézéskor, az akadályozottság feloldása, a segítségnyújtás hatékony módszerei 4 órás időtartamú tréning keretében.

A tréningek vezetője: Dr. Nagyné Berke Mónika esélyteremtő kapcsolati tréner. Megvalósítás időpontjai: 2014. február 19., április 29., május 6., és május 8.

Az érzékenyítő tréningek előkészítése és szervezése nehezebb feladat volt. Az oktatási intézmények, iskolák készségesek, és érdeklődéssel várták kezdeményezésünket, azonban a közhivatalok, Önkormányzatok mereven és kissé feszülten fogadták előzetes bejelentkezésünket, a téma hallatára a személyes találkozóra vonatkozó egyeztetésre is nehezen álltak rá. Gyula önkormányzata esetében minden próbálkozásunk kudarcba fulladt, még a személyes beszélgetés lehetőségét sem adták meg. Szeghalom és Orosháza teljesen nyitott volt a személyes találkozókon, a megvalósításban ők delegálták a legtöbb munkatársat a tréningre. Békéscsaba kezdetben fenntartásokkal fogadta a kezdeményezést, legfőbb problémának az országgyűlési képviselő választással összefüggő megnövekedett feladataikat említették, melyek miatt 2014. év elejétől október végéig nagyon leterheltek a munkatársaik. Szarvason is adódott félreértés, de miután sikerült egyeztetni velük, hogy a célunk ezzel az ő munkájukat fogja segíteni a látássérültekkel történő ügyintézésben, akkor már befogadó készséggel álltak hozzá. Az eredmény: nőtt az érdeklődés, és nagyobb számban vettek részt az érzékenyítő programon, mint amennyit előzetesen jeleztek. Megnyugtatóan fogadták a tréner személyét: miután észlelték, hogy teljesen vak szakemberrel van dolguk, megváltozott a hozzáállásuk, és nyitottakká, érdeklődőkké váltak. Összegezve: a projekt céljait eredményesen megvalósítottuk, a megvalósítás során adódó nehézségekből tanultunk.

 

 

 

2018 Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete - Készítette: PixelRain.hu